Regels hypotheek 2023

Als je in 2023 een huis wilt kopen, of als je al een huiseigenaar bent, zijn er enkele veranderingen in de hypotheekregels die je in de gaten moet houden. Deze veranderingen kunnen van invloed zijn op hoeveel je kunt lenen, de belastingen die je betaalt, en zelfs de manier waarop je je huis verduurzaamt. In dit artikel bespreken we de belangrijkste veranderingen die op stapel staan.

1. Overdrachtsbelasting verhoogd voor beleggingspand

In 2023 zal de overdrachtsbelasting voor beleggingsvastgoed, vakantiehuizen en bedrijfspanden stijgen tot 10,4%. Dit is een verhoging ten opzichte van het huidige tarief van 8%. Het is belangrijk om deze verandering in gedachten te houden als je van plan bent om in 2023 in onroerend goed te investeren.

2. Maximale leenlimiet verlaagd

Het maximale bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek zal in 2023 dalen, vooral voor mensen die geen loonsverhoging van minstens 3,7% ontvangen. Dit betekent dat het voor sommige mensen moeilijker kan zijn om de financiering te krijgen die ze nodig hebben om een huis te kopen.

3. Extra lenen voor energiezuinige woningen

Een positieve verandering in de hypotheekregels is dat je in 2023 meer kunt lenen om een energiezuinig of energieneutraal huis te kopen. Er zijn verschillende niveaus van extra leningen beschikbaar, afhankelijk van hoe energiezuinig het huis is.

4. Nationale Hypotheek Garantie (NHG) limiet stijgt

De maximale prijs voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zal in 2023 stijgen tot €405.000. Dit is een stijging ten opzichte van de huidige limiet van €355.000.

5. Veranderingen in de ‘jubelton’ regeling

De belastingvrije schenkingsvrijstelling, ook wel bekend als de ‘jubelton’, zal in 2023 dalen tot €28.947. Dit is een aanzienlijke verlaging ten opzichte van het huidige maximum van €106.671.

6. Overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht

Vanaf 2020 is het niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als je gebruik wilt maken van de NHG.

7. Hypotheekrenteaftrek verlaagd

De maximale hypotheekrenteaftrek zal in 2023 dalen tot 36,93%. Dit betekent dat je minder van je betaalde hypotheekrente kunt aftrekken van je belastbare inkomen.

8. Veranderingen in de jubelton

De ‘jubelton’, of de belastingvrije schenking die je kunt ontvangen voor de aankoop of verbouwing van een huis, zal in 2023 aanzienlijk dalen van €106.671 naar €28.947.

9. Hypotheekrente stijgt

Het is voorspeld dat de hypotheekrente in 2023 zal stijgen. Dit kan invloed hebben op je maandelijkse hypotheekbetalingen en het maximale bedrag dat je kunt lenen.

10. Startersvrijstelling overdrachtsbelasting verhoogd

In 2023 zal de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting stijgen tot €440.000. Dit betekent dat kopers tussen de 18 en 35 jaar geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen voor huizen die minder dan dit bedrag kosten.

11. Subsidie voor isolatie

Vanaf 2023 kun je subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel in combinatie met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

12. Veranderingen in overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers en rechtspersonen zal in 2023 stijgen van 8% naar 10,4%. Dit is bedoeld om de positie van starters op de woningmarkt te versterken.

De hypotheekregels veranderen voortdurend en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze veranderingen om ervoor te zorgen dat je de beste beslissingen neemt als het gaat om het financieren van je huis. Als je vragen hebt over deze veranderingen, of als je hulp nodig hebt bij het navigeren door de hypotheekwereld, neem dan contact op met een financieel adviseur.

Plaats een reactie