Taxatiesoftware

Taxatiesoftware voor efficiënte waardebepaling
Taxatiesoftware vormt een digitaal hulpmiddel waarmee taxateurs van woningen efficiënter en op locatie taxatierapporten kunnen samenstellen en delen.

Hulp bij taxatie

Taxatie is het schatten van de waarde van een object, vaak met het oog op verkoop of het afsluiten van een verzekering. De term wordt met name gebruikt voor de waardebepaling van huizen, kunstwerken en verzamelaarsobjecten. Taxateurs moeten in Nederland erkend zijn. Dit gebeurt door middel van certificatie en aansluiting bij branchevereniging. Door de opmars van de computer en Internet hebben taxateurs van huizen steeds meer beschikking over digitale hulpmiddelen. Voor het gebruik van de meeste taxatiesoftware moet men inschrijving bij een branchevereniging aantonen. Andere programma’s bieden ook modules voor woningcorporaties, beleggers of financiële instellingen.

Wat is taxatiesoftware?

Taxatiesoftware is een computerprogramma dat taxateurs en makelaars helpt om het proces van taxatie efficiënter te laten verlopen. Taxatiesoftware heeft over het algemeen de vorm van een online omgeving waar de taxateur met een inlog 24 uur per dag toegang tot krijgt. Een van de voordelen van online taxatieprogramma’s is dat de taxateur op elke locatie aan een taxatierapport kan werken. Dit is zeer handig voor een beroepsgroep die vaak de hele dag in beweging is. Sommige programma’s beschikken over een app voor de smartphone of tablet waarmee foto’s van woningen direct kunnen worden geüpload om later in het rapport te worden verwerkt. Het rapport kan na verwerking door de aangesloten instantie, bijvoorbeeld NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) worden gevalideerd. Steeds meer taxatiesoftware is responsive waardoor niet meer een aparte app hoeft te worden geïnstalleerd. De website is dan op elk apparaat meteen goed te gebruiken.

Voordelen en kosten

Naast efficiënter werken kent taxatiesoftware nog een aantal voordelen. Met de software beschikt de taxateur altijd over een kadastrale kaart. Deze bevat essentiële informatie zoals de ligging van kadastrale grenzen, perceelnummers en belangrijke bebouwing. Taxatierapporten kunnen online eenvoudiger worden gedeeld. Bovendien hoeven er geen back-ups meer gemaakt te worden van de rapporten. Dankzij filters kan de taxateur heel snel het benodigde taxatierapport vinden. De nieuwste generatie software voorziet rapporten automatisch van een paraaf en handtekening. Taxatiesoftware is vaak gratis voor taxateurs die zijn aangesloten bij een branchevereniging. Andere aanbieders werken met een licentie waarvoor een vast maandbedrag moet worden betaald.