Online kosten koper berekenen

Wilt u online uw kosten koper berekenen? Dat kan op onze website.
Wilt u online uw kosten koper berekenen, bijvoorbeeld omdat u benieuwd bent wat er komt kijken bij het kopen van een eigen woning? Houd er rekening mee dat het altijd zal gaan om een schatting. De kosten van de notaris kunnen flink uiteenlopen, aangezien het opstellen van een hypotheekakte niet overal hetzelfde kost. U kunt desalniettemin de kosten koper berekenen, om in ieder geval een goed beeld te krijgen van de kosten waar u ongeveer rekening mee dient te houden.

Eenvoudig gegevens invullen

U kunt uw kosten koper berekenen door online enkele gegevens in te vullen. Het gaat hierbij om:

  • De koopsom van uw woning
  • Het type woning dat u wilt kopen

De koopsom staat voor het bedrag dat u betaalt, om de woning aan te kunnen kopen. Houd er rekening mee dat dit wat anders kan zijn dan de vraagprijs, wanneer u op een succesvolle manier weet te onderhandelen. Het type woning heeft betrekking op de keuze tussen bestaande bouw of nieuwbouw. U kunt aan de hand van deze twee gegevens de kosten koper berekenen, waardoor dat niet moeilijk hoeft te zijn.

Verschillende kosten optellen

U kunt de kosten koper berekenen door gebruik te maken van onze handige tool, maar u kunt er daarnaast ook voor kiezen om dit handmatig te doen. Houd dan in ieder geval rekening met een overdrachtsbelasting van 2%, maar ook met makelaarskosten van 1%. Dit kan aardig oplopen, aangezien u op basis van een koopsom van €200.000 dan al uitkomt op €6.000. Tel hier vervolgens een transportakte van €700 bij op, net als kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (0,7%). In totaal komt u dan uit op €8.100, het bedrag dat u aan kosten dient te betalen.

Kosten koper of Vrij op naam

Gaat u de kosten koper berekenen? Maak dan een onderscheid tussen bestaande bouw en een nieuwbouwwoning. Op het moment dat u een nieuwbouwwoning koopt is er geen sprake van overdrachtsbelasting en hoeft u over het algemeen ook de makelaarskosten niet te betalen. Houd er aan de andere kant rekening mee dat u bouwrente gaat betalen. Dit staat los van de Vrij op naam-prijs, waardoor de Kosten koper over het algemeen hoger uitvallen wanneer u een bestaande woning koopt, dan de Vrij op naam-kosten voor een nieuwbouwwoning of –appartement.

U kunt kosten koper eenvoudig online berekenen.