Energiekosten berekenen

Energiekosten berekenen is energie sparen! Energiekosten berekenen is interessant omdat men een beeld krijgt van het eigen gebruik en hiermee op zoek kan gaan goedkopere energieleveranciers.

Waarom energiekosten berekenen

Energiekosten berekenen is de basis voor een goede vergelijking van energieprijzen. Met een dergelijke vergelijking krijgt men te zien of het overstappen van energieleverancier de moeite waard is. Daarnaast is het handig om energiekosten te berekenen om dit als basis te gebruiken voor mogelijke energiebesparende maatregelen.

Vergelijken van kosten

Online zijn talloze energievergelijkers te vinden. Websites van energiemaatschappijen beschikken allemaal over de mogelijkheid om het verbruik te berekenen. Daarnaast zijn er de onafhankelijke prijsvergelijkers. Wanneer men hier de keuze krijgt om direct over te stappen ontvangen deze websites overigens wel een commissie. Welke gegevens gebruikt een vergelijker van energieprijzen zoal? Een belangrijk verschil maakt het gebruik van een enkele of dubbele meter. De keuze tussen gas of stadsverwarming zorgt voor een gedetailleerdere berekening. Daarnaast is de gezinssituatie een doorslaggevende factor. Sommige vergelijkers baseren hun berekening juist grotendeels op een combinatie van gezinssituatie en de woning. Denk hierbij aan woonoppervlakte, soort woning en aanwezige isolatie.

Waar op letten?

Op internet zijn verschillende manieren van prijsvergelijken te vinden. Het is aan te raden om verschillende soorten prijsvergelijkingen uit te voeren. Doe daarbij minstens een vergelijking waarbij het daadwerkelijke jaargebruik wordt meegenomen in de berekening. Kijk bij de presentatie ook of een uitgebreide opbouw van kosten wordt gegeven waarbij netbeheerkosten, vaste leveringskosten of regiotoeslag zijn meegenomen. Hierdoor komt men bij overstap niet voor vervelende verrassingen te staan. Ook is het belangrijk om goed te kijken van welke energieleveranciers de resultaten worden getoond. Probeer in ieder geval een aantal vergelijkssites te vinden die een zo breed mogelijk aanbod tonen.

Eigen situatie verbeteren

Maar men hoeft niet altijd over te stappen om energiekosten te besparen. De berekening van energiekosten kan ook worden gebruikt om oplossingen te zoeken voor energiebesparing. Veel woningen zijn steeds beter geïsoleerd en toch blijven er nog genoeg mogelijkheden over om de energiekosten te verminderen. Informeer of de energieleverancier een slimme meter aanbiedt. Met deze meter kan het energieverbruik per korte periode worden berekend. Nog gedetailleerder is de energieverbruiksmanager die men combineert met een slimme meter. Men kan via smartphone, tablet of computer direct inzicht krijgen in het energiegebruik van dat moment. Bijvoorbeeld hoeveel energie het kost om computer en televisie tegelijkertijd te gebruiken. Of het verschil tussen een bad of douche nemen. Dankzij deze berekeningen wordt men bewust van het eigen energiegebruik en is het mogelijk om gedrag aan te passen.