Renovatie

Denkt u na over een renovatie van de woning, als alternatief voor een verhuizing? Op het moment dat u wenst te verhuizen dient u rekening te houden met de kosten koper. Een renovatie kost ook geld, maar dit zal de waarde van uw woning verhogen, waardoor u hier weer een deel terug van zal verdienen.

Verhuizen en kosten koper

Op het moment dat u besluit te gaan verhuizen dient u er rekening mee te houden dat u de kosten koper dient te betalen. Dit geldt overigens alleen voor een verhuizing naar een bestaande woning, een nieuwbouwwoning kunt u veelal vrij op naam kopen. Indien u kiest voor een bestaande woning kunnen de kosten gemakkelijk in de duizenden euro’s lopen. Houd deze kosten in uw achterhoofd en denk ook na over het feit dat u wellicht in totaal andere buurt terecht zal komen, met een andere sfeer dan die u nu kent. U kunt online de kosten koper berekenen om de hoogte hiervan na te gaan.

Kosten van een renovatie

Aan de andere kant dient u er bij een renovatie rekening mee te houden dat ook dit niet gratis is. Sterker nog, de kans is groot dat de kosten een stuk hoger zullen zijn dan de kosten koper. Dit heeft te maken met het feit dat er eventueel veel dient te gebeuren, waarbij vooral de bouwkundige werkzaamheden in de papieren kunnen lopen. Zorg er wat dat betreft voor dat u een goede berekening maakt, om op basis daarvan te kunnen kiezen.

Waarde van de woning neemt toe

Op het moment dat u de kosten koper berekent en u deze betaalt tijdens een verhuizing gooit u dat geld als het ware weg, u krijgt daar niets voor terug. Zou u het geld in een renovatie steken? Dan betekent dit dat u kunt rekenen op een hogere waarde van de woning, omdat u de staat hiervan weet te verbeteren. Dit betekent dat u in ieder geval een deel van de kosten terug zal krijgen op het moment dat u de woning verkoopt. U doet op die manier als het ware een investering, iets wat bij de kosten koper niet het geval is.