Architecten

De kosten van architecten behoren niet tot de kosten koper, aangezien u deze kosten betaalt op het moment dat u een bestaande woning aan wenst te schaffen. Dat betekent echter niet dat de beide zaken niet met elkaar te maken zouden kunnen hebben. Denkt u na over het laten bouwen van een huis, of de koop van een bestaande woning? Dan kunt u de kosten van architecten tegenover die van de kosten koper zetten.

Kosten van de architect

Op het moment dat u een nieuwe woning wilt laten bouwen is het verstandig om met verschillende architecten te praten. Zij kunnen u aangeven wat er mogelijk is en wat dit aan de andere kant zal kosten. U heeft een grote mate van vrijheid, maar de kans is groot dat u van de architect een gepeperde rekening krijgt, waardoor het financieel interessant is om dit te vergelijken met de kosten voor een bestaande woning.

Kosten koper bij een verhuizing

Wilt u als alternatief kijken naar een bestaande woning, die grotendeels past bij hoe u graag zou willen wonen? Dan kunt u de kosten koper berekenen. U dient die kosten bij de vraagprijs voor de woning op te tellen, om tot een overzicht van de kosten te komen. U heeft wat minder vrijheid met het oog op het design van de woning. Aan de andere kant liggen de kosten koper waarschijnlijk lager dan de kosten van een architect, waardoor deze keuze wel degelijk de moeite waard kan zijn.

Kosten vergelijken en een keuze maken

U kunt de kosten van architecten vergelijken met de kosten koper, door deze online te berekenen. Dit biedt u de mogelijkheid om na te gaan wat voor u de meest interessante keuze vormt. Probeer vervolgens na te denken over het verschil in vrijheid dat u heeft. Een bestaande woning biedt u minder vrijheid, maar kan er wel voor zorgen dat de woning al wat karakter heeft. Aan de andere kant biedt een architect u de volledige vrijheid, maar is het wellicht lastiger om de sfeer van de buurt op voorhand in te schatten.