Makelaarskosten

Wanneer u met behulp van een makelaar een huis koopt, dan zal de makelaar een courtage vragen. Dit courtage is vaak een percentage van de aankoopsom, een vast bedrag of een combinatie van beiden, dit noemt men de makelaarskosten.

Courtage

Dit is de traditionele manier van beloning voor de makelaar. Wanneer u een huis gaat kopen kunt u op verschillende momenten een aankoopmakelaar inschakelen. U kunt dit doen wanneer u een huis hebt gevonden dat u mooi vindt maar een second-opinion wilt van de aankoopmakelaar omtrent de bouwkundige staat, de makelaar voor u wilt laten onderhandelen en u wilt laten begeleiden in het proces van de formaliteiten voor de aankoop.
Een andere mogelijkheid is dat u het gehele proces door een makelaar laat begeleiden en u dus de makelaar opdracht geeft om uit te kijken naar een huis dat aan uw wensen voldoet en u te vergezellen bij de bezichtigingen. Afhankelijk van de diensten die u afneemt en de waarde van het huis dat u gaat kopen zullen de kosten voor de makelaar tussen de 0.5% en 2% van de aankoopsom liggen. Hierbij dient aangetekend te worden dat dit percentage voor duurdere woningen soms lager ligt en er over het algemeen onderhandeld kan worden over het courtage.

Vaste beloning

Sinds de opkomst van websites als Funda zijn makelaars hun tarieven gaan innoveren. Zo is het nu heel gebruikelijk om een vast bedrag te betalen voor het kopen of verkopen van uw huis. Deze tarieven lopen uiteen van 795,- euro tot enkele duizenden euro’s aan makelaarskosten. Let er hierbij goed op welke diensten, zoals bijvoorbeeld een bouwkundige keuring, inclusief zijn in de prijs.

Percentage van het verschil tussen vraag en koopprijs

In combinatie met bovenstaande vaste beloning werken veel makelaars met een percentage van het verschil tussen de vraag en koopprijs van een woning als beloning. Zo kan het zijn dat u bijvoorbeeld 500,- euro aan vaste kosten betaalt en u daarnaast nog een 10% van de korting op de vraagprijs aan de makelaar betaalt. De makelaar heeft zo alle redenen om goed voor u te onderhandelen en het onderste uit de kan te halen.

Makelaarskosten vergelijken

Makelaarskosten bedragen over het algemeen maar 0,5 – 2% van de koopsom van uw woning, waardoor het om een klein gedeelte lijkt te gaan. Houd er echter rekening mee dat de koopsom van uw woning gemakkelijk €200.000 zal bedragen, waardoor u €1.000 – €4.000 aan kosten betaalt, indien dergelijke percentages van toepassing zijn. Het is verstandig om de makelaarskosten vergelijken omdat deze bedragen flink kunnen verschillen. Zeker nu het een relatief competitieve markt is geworden zijn veel makelaars bereid om u iets minder in rekening te brengen, om uw huis te mogen aankopen of verkopen.

Onderhandelen en second opinion

Het is daarnaast verstandig om de makelaarskosten goed te vergelijken met de diensten die u er aan de andere kant voor terug krijgt. Zal de makelaar bijvoorbeeld voor u onderhandelen met de verkopende partij, of begeleidt men u alleen door u aan te geven wat op ieder moment de mogelijkheden zijn? Daarnaast is het mogelijk om een makelaar in te schakelen voor een second opinion, waarbij er natuurlijk sprake is van minder uitgebreide werkzaamheden. Vergelijk de makelaarskosten en probeer die zo goed mogelijk te koppelen aan de werkzaamheden die er daadwerkelijk verricht worden door de partij die u van dienst is.