Huisbewaking

Met een alarmsysteem zorgt u voor een goede huisbewaking, zowel wanneer u er bent als wanneer u er niet bent. Een inbreker houd daar geen rekening mee, waardoor het van belang is dat het alarmsysteem voor uw woning of huis 24 uur per dag is ingeschakeld, in ieder geval wanneer u er niet bent. Ook wanneer u thuis bent kan het in een aantal gevallen verstandig zijn om een alarmsysteem in te schakelen. U kunt daarbij gebruik maken van geluids- of lichtsignalen, maar u kunt er daarnaast voor kiezen om het geheel uit te breiden met camera’s.

Heterdaad door het alarmsysteem

Een alarmsysteem zorgt er in diverse situaties voor dat u de mogelijkheid heeft om inbrekers te betrappen op heterdaad. Dat is handig wanneer u niet thuis bent, maar ook op het moment dat u zelf wel gewoon aanwezig bent. Een inbreker zal z’n kans doorgaans afwachten, waardoor het verstandig is om het alarmsysteem doorlopend aan te laten staan. Op die manier hoeft u er zelf niet steeds rekening mee te houden dat een inbreker de kans heeft om binnen te komen en bijvoorbeeld eigendommen te ontvreemden.

Thuis of niet thuis

Het alarmsysteem werkt zowel wanneer u thuis bent, als wanneer u er zelf niet bent. Als u thuis bent zorgt het alarmsysteem er bijvoorbeeld voor dat u ramen of deuren rustig open kunt laten staan. Wanneer een inbreker binnen probeert te dringen zal er een signaal worden afgegeven en bent u daar dus direct van op de hoogte. Op het moment dat u niet thuis bent zal er een signaal worden afgegeven wanneer iemand uw woning binnen probeert te komen. Het signaal zorgt ervoor dat de inbreker zich uit de voeten zal maken, dat de hulpdiensten worden gealarmeerd of omwonenden actie kunnen ondernemen.

Alarmsignaal en licht

Een alarmsysteem kan er op verschillende manieren voor zorgen dat een inbreker zich uit de voeten zal maken. Het systeem zal over het algemeen een geluid afgeven, zoals we dat ook kennen van de alarmsystemen die we gebruiken om auto’s te beveiligen. Daarnaast is het mogelijk om een systeem te kiezen waarbij er een felle lamp wordt ingeschakeld. Door deze boven bijvoorbeeld de voordeur te plaatsen zal een inbreker volledig in het licht komen te staan. Dit is iets waar ze niet van houden, waardoor het alarmsysteem ervoor zorgt dat inbrekers het risico minder snel zullen nemen, of in ieder geval gemakkelijker opgemerkt kunnen worden.

Alarmsysteem met camera’s

Tenslotte kunt u kiezen voor een alarmsysteem met camera’s een van de meest uitgebreide varianten. U kiest voor een systeem dat niet alleen in de gaten houdt of er iemand binnen probeert te treden, maar dat er daarnaast voor zorgt dat eventuele inbrekers goed in beeld worden gebracht. Door de beelden tevens op te slaan heeft u de mogelijkheid om deze bijvoorbeeld over te dragen aan de politie. Zo zorgt u ervoor dat de pakkans flink toeneemt, door gebruik te maken van een alarmsysteem waar daarnaast een camerasysteem op is aangesloten.
Bent u op zoek naar de bewaking van uw woning of huis? Houd er dan rekening mee dan inbrekers vaak niet voor een gat te vangen zijn, waardoor het verstandig is om meerdere maatregelen met elkaar te combineren. Op die manier zorgt u voor een goede bewaking van uw woning of huis en zijn uw eigendommen goed beschermd en hoeft u zelf geen gevaar van buitenaf te verwachten.

Bewaking woning met camera’s

De bewaking van een woning of huis kan allereerst worden opgezet door gebruik te maken van camera’s. Er bestaan op dit gebied veel verschillende systemen. Met name de draadloze systemen zijn erg interessant, aangezien het signaal zo lastig te onderbreken is en u de camera’s op kunt hangen waar u maar wilt. U kunt kiezen voor een infrarood camera die het ook ’s avonds en ’s nachts goed doet, maar er bestaan een aantal andere mogelijkheden. Met een camera zorgt u voor de bewaking van uw woning of huis, aangezien u in een oogopslag kunt zien wat er gebeurt.

Bewaking tijdens een vakantie

Met name de bewaking van uw woning tijdens een vakantie is van belang, aangezien u dan zelf niet aanwezig bent om eventuele gevaren te herkennen en tijdig aan te pakken. Inbrekers maken gebruik van meerdere technieken om te bepalen of u wel of niet thuis bent. Met name tijdens de zomervakantie trekt een groot deel van Nederland er op uit en hebben inbrekers dus meer kans hun slag te slaan. Zorg tijdens die periode voor een goede bewaking van uw woning of huis door gebruik te maken van sociaal toezicht, camerasystemen, een hond of professionele bewaking.

Professionele bewaking

Professionele bewaking bestaat uit een surveillance, die door een daarin gespecialiseerd bedrijf wordt uitgevoerd. Indien u zich aan wenst te melden bij een dergelijk bedrijf is het verstandig om de kosten af te wegen tegen de veiligheid die u er in principe mee ‘koopt’. Het is voor een woning of huis vaak voldoende om camera’s op te hangen of er tijdens de vakanties voor te zorgen dat de buren een oogje in het zeil houden. Indien u toch gebruik wenst te maken van professionele beveiliging van uw woning of huis dient u goed te overleggen hoe vaak men langs zal komen en waar men goed op dient te letten.

Bewaking met een hond

Een van de meest traditionele vormen van bewaking van uw woning of huis is natuurlijk de (waak)hond. Zodra er iemand aan de deur komt zal uw hond beginnen met blaffen, waardoor er sprake is van een uitstekend waarschuwingsmechanisme. Zelfs wanneer u op vakantie bent kan de hond u uitstekend helpen (mits de buren of anderen bekenden uw hond verzorgen), aangezien het blaffen alleen voldoende is om inbrekers af te schrikken. Zij zitten niet te wachten op geluid of licht (dit zorgt voor attentie), dus houd daar rekening mee bij het inrichten van de bewaking van uw woning of huis.
Bent u op zoek naar een camerasysteem voor uw huisbewaking? Zorg er dan voor dat u optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden. Maak een keuze uit de bekabelde of draadloze varianten, kies voor een eventuele opnamefunctie en zorg ervoor dat u de vier belangrijke onderdelen van het camerasysteem stuk voor stuk aanschaft. Tenslotte is het van belang dat het camera op de juiste manier voor u geïnstalleerd wordt, of dat u dat zelf doet wanneer u daar voldoende handig mee bent.

Camerasysteem met of zonder kabel

U dient allereerst een keuze te maken uit een camerasysteem met kabels, of een draadloze variant. Indien u kiest voor een bekabelde variant kunnen de beelden op een heel degelijke manier worden doorgegeven, maar kan het signaal ook eenvoudig worden onderbroken. Een draadloos systeem is over het algemeen een stuk handiger, aangezien het dan niet nodig is om de kabels te trekken. Daardoor kunt u het camerasysteem gebruiken op iedere plaats die u wenst en heeft u bovendien de mogelijkheid om de positie van de camera of de ontvanger op een later moment eenvoudig aan te passen.

Camerasysteem met opnamefunctie

Denk er bij de aanschaf van een camerasysteem voor uw huisbewaking vervolgens over na of u de beelden graag op wilt kunnen nemen. Indien het u alleen gaat om het in de gaten houden van de omgeving is dat in principe niet nodig, mits u er meteen op kijkt wanneer dat nodig is. Indien u de beelden op wilt nemen kunt u het best kiezen voor een digitale video recorder, die u bovendien aan kunt sluiten op een netwerk. Zo kunt u het camerasysteem ook op afstand benaderen en besturen en zorgt u bijvoorbeeld vanaf uw vakantieadres voor een goede huisbewaking.

Compleet camerasysteem aanschaffen

Indien u een camerasysteem aan gaat schaffen is het van belang om ervoor te zorgen dat u de vier belangrijke onderdelen stuk voor stuk in huis haalt.

Het gaat dan om de:
• Camera(‘s)
• Kabel(s)
• Recorder
• Monitor

Deze vier onderdelen zorgen ervoor dat u een volledig systeem kunt gebruiken. Zodra deze onderdelen zijn geïnstalleerd heeft u de mogelijkheid om op de monitor beeld te verkrijgen, zoals de camera dat opneemt. De kabels zorgen ervoor dat het signaal binnen het camerasysteem wordt doorgegeven en de recorder zorgt ervoor dat u de beelden later nog eens terug kunt halen.

Camerasysteem laten installeren

Het is uiteraard verstandig om het camerasysteem te laten installeren, aangezien de specialisten als geen ander weten waar ze rekening mee dienen te houden. Zo is de beeldkwaliteit van de camerabeelden uiteindelijk optimaal en zorgt men er bovendien voor dat ze gemakkelijk op te vragen zijn. U kunt een camerasysteem in principe ook zelf installeren, maar zorg er dan voor dat u er voldoende kennis van heeft, of u advies inwint bij een professionele partij op dit gebied. Zo zorgt u met een camerasysteem voor een professionele huisbewaking en kunt u er zeker van zijn dat uw huis op een goede manier beveiligd is.
Wilt u uw huis beveiligen? Houd dan rekening met de verschillende vormen van inbraak of schade waar u mee te maken kunt krijgen. Zo kan het zijn dat er iemand probeert in te breken, maar kunt u daarnaast natuurlijk ook te maken krijgen met een brand. Tegen beide vormen van problemen zijn maatregelen te nemen, waardoor u uw huis kunt beveiligen. Zo doet u aan een goede huisbewaking en kunt u de gevolgen van eventuele problemen in ieder geval tot een minimum beperken.

Draadloos camerasysteem

U kunt allereerst uw huis beveiligen door gebruik te maken van een camerasysteem, dat bij voorkeur op een draadloze manier is uitgevoerd. U zorgt er op die manier voor dat er beelden worden opgenomen van uw woning, waarop een inbreker goed te zien is zodra deze ervoor kiest om een poging te ondernemen. Een draadloos systeem maakt het mogelijk om de camera’s en de recorder te plaatsen waar u wilt, ook wanneer u dat op een later moment wilt veranderen. Indien u het draadloze camerasysteem aansluit op een netwerk zorgt u er bovendien voor dat u ook vanaf uw vakantieadres mee kunt kijken in uw woning. Zo kunt u uw huis beveiligen, zelfs voor de momenten waarop u er niet bent.

Kluis in uw woning

Daarnaast is het uiteraard verstandig om een kluis in uw woning aan te brengen en daar de spullen in te stoppen die voor u van waarde zijn. Zorg er bovendien voor dat de kluis op een degelijke manier aan een muur of een ander zeer groot voorwerp kan worden bevestigd. U kunt zo uw huis beveiligen en daarbij voorkomen dat men de kluis in z’n geheel mee zal nemen. Zo zullen uw eigendommen in ieder geval veilig zijn en kunt u bovendien met een gerust hard op vakantie gaan.

Goed hang- en sluitwerk

Om uw huis te beveiligen tegen inbrekers is het bovendien verstandig om te zorgen voor goed hang- en sluitwerk, aangezien dat de eerste hindernis voor inbrekers is. Zorg voor goede sloten in uw deur en let daarbij vooral op het meervoud. Een enkel slot valt over het algemeen binnen ongeveer 15 seconden open te krijgen, waardoor dat geen lastige taak is. Gebruik meerdere sloten voor de momenten waarop u langer weg bent en maak het men op zoek manier zo moeilijk mogelijk. U kunt zo uw huis beveiligen met een relatief kleine investering.

Beveiligen tegen brand

U kunt uw huis beveiligen tegen inbrekers, maar het is minstens zo belangrijk om ervoor te zorgen dat brand zo min mogelijk schade aan kan richten. Zorg er dus voor dat u in iedere kamer een rookmelder plaatst en dat de batterijen regelmatig vervangen worden. Een rookmelder geeft een piepsignaal wanneer de batterij aan kracht verliest, dus zorg er op dat moment voor dat u een nieuw exemplaar plaatst. U kunt zo uw huis beveiligen en ervoor zorgen dat de kans op brand of een inbraak met grote schade als gevolg zo klein mogelijk wordt: een veilig gevoel.
Huisbewaking is belangrijk
Bent u op zoek naar huisbewaking, of wilt u er alles aan doen om te voorkomen dat een inbreker z’n slag kan slaan? Op deze website bieden we u diverse tips die u kunt gebruiken om uw woning zo goed mogelijk te beveiligen. Daarnaast zijn er tips die ervoor zorgen dat de kans op een inbraakpoging zo klein mogelijk wordt. Uiteindelijk kunt u bovendien gebruik maken van professionele beveiliging om ervoor te zorgen dat eventuele inbrekers zo snel mogelijk gepakt worden.

Bewaking van uw woning

De bewaking van uw woning bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle sloten goed dicht zitten, maar ook dat u via de sociale media niet verteld wanneer u een avondje weg bent. Daarnaast is het verstandig om ervoor te zorgen dat buren of anderen omwonenden een oogje in het zeil houden. Zo zorgt u ervoor dat het voor een inbreker zo lastig mogelijk wordt om zijn of haar slag te slaan. Met name de gelegenheidsdieven hebben op die manier niet de kans om even binnen te sluipen en een deel van uw eigendommen mee te nemen.

Camera- en alarmsystemen

Ook de camera- en alarmsystemen vormen natuurlijk een belangrijk onderdeel van uw huisbewaking. U kunt kiezen voor een aantal verschillende systemen, waarbij het van belang is om de mogelijkheden goed met elkaar te vergelijken. Laat u uw systeem de beelden opnemen en kiest u voor een draadloos systeem, of heeft u een andere voorkeur? Daarnaast kunt u ervoor kiezen om eventuele meldingen bij een meldkamer terecht te laten komen, of alleen een geluids- of lichtsignaal af te geven. De manier van huisbewaking is aan u, al geven we u op de verschillende pagina’s natuurlijk tips en informatie over de mogelijkheden.

Veilig op vakantie

Met name wanneer u veilig op vakantie wilt is het verstandig om de huisbewaking goed op orde te hebben, aangezien u dan een langere tijd niet aanwezig bent. Wanneer inbrekers weten dat u op vakantie gaat of dat merken aan de manier waarop er niets gebeurt in en rondom uw woning zullen ze eerder hun slag slaan. Zorg er met onze tips dus voor dat het net lijkt of er wel iemand aanwezig is. Zo kunt u de kans op een inbraak flink verkleinen, terwijl huisbewaking aan de andere kant op een relatief eenvoudige manier werkt.

Professionele beveiliging

Tenslotte is het in een aantal gevallen verstandig om gebruik te maken van professionele beveiliging. U dient rekening te houden met de kosten die dit met zich meebrengt, maar zorgt er aan de andere kant wel voor dat men uw eigendommen op een heel effectieve manier in de gaten zal houden. Daardoor bent u er zeker van dat er niet zomaar een inbraak plaats zal vinden en dat er anders in ieder geval snel actie kan worden ondernemen. Professionele beveiliging vormt wat dat betreft een interessante keuze wanneer u echt op zoek bent naar de best mogelijke beveiliging van uw woning en de omgeving daarvan.
Inbraak voorkomen
Een goede huisbewaking begint met een goede voorbereiding, aangezien u een inbraak kunt voorkomen door op een verstandige manier met uw woning om te gaan. U kunt er op die manier in ieder geval voor zorgen dat een gelegenheidsdief niet de mogelijkheid heeft om binnen te dringen. Daarnaast kunt u het de meer professionele inbrekers in ieder geval zo moeilijk mogelijk maken. Deze voorzorgsmaatregelen werken het best in combinatie met een alarmsysteem of camerasysteem, zodat u bijvoorbeeld veilig op vakantie kunt.

Deuren goed op slot

Doe allereerst altijd alle deur goed op slot. Dat lijkt een open deur, maar het is iets wat veel mensen vaak vergeten, waardoor er gemakkelijk binnengedrongen kan worden. Laat een deur niet zomaar dichtvallen, ook niet wanneer er aan de buitenkant geen klink zit (voordeur). Inbrekers maken gebruik van een methode die ‘flipperen’ wordt genoemd, waarbij ze de sluiting als het ware open kunnen wippen met een flexibel stuk plastic als een pinpas of creditcard. Doe de deur dus altijd goed op slot en voorkom daarmee dat men deze manier van inbreken kan gebruiken, iets wat vooral in studentenhuizen erg populair is.

Meerdere sloten aan een deur

Het is daarnaast verstandig om meerdere sloten op een deur te installeren, waardoor het niet zomaar mogelijk is om binnen te dringen. Kies daarbij ook voor sloten aan de binnenkant wanneer je wil voorkomen dat men ’s nachts binnen kan sluipen. Die sloten zijn vanaf buiten niet open te maken, waardoor u een inbraak kunt voorkomen. Daarnaast zijn de losse rozetjes vaak voldoende als een vorm van huisbewaking, aangezien dat de indruk wekt dat er meerdere sloten op een deur zetten. Dit zal een gelegenheidsdief in ieder geval afschrikken, aangezien die een huis zoekt waar hij of zij zo gemakkelijk en snel mogelijk binnen kan dringen.

Ramen afsluiten

U kunt verder een inbraak voorkomen door ramen in ieder geval altijd goed af te sluiten, of gebruik te maken van speciale sluitingen die vanaf buiten niet opengemaakt kunnen worden. Een goed voorbeeld hiervan is het kettinkje dat met een speciale sluiting in een gleuf wordt geplaatst. Zolang inbrekers de ketting niet vanaf buiten los kunnen maken (bijvoorbeeld omdat het raam dicht dient te zitten om de sluiting los te maken) zorgt u voor een goede huisbewaking. U kunt dan een inbraak voorkomen, maar aan de andere kant ook uw woning luchten wanneer u er niet bent.

Houd alles goed zichtbaar

Zorg er tenslotte voor dat uw ramen en deuren voor andere bewoners goed zichtbaar zijn. Dit is iets wat veel mensen vaak vergeten. Het zorgt ervoor dat anderen het zien op het moment dat er iemand probeert in te breken of wanneer men op een vreemde manier bezig is met een slot. In combinatie met een alarmsysteem of een schijnwerper op basis van beweging zorgt u er bovendien voor dat eventuele inbrekers goed te herkennen zijn. Zo kunt u een inbraak voorkomen en hoeft u daar aan de andere kant niet eens veel kosten voor te maken.
Oppassen huis
Huisbewaking is vooral van belang wanneer u zelf niet thuis bent. Op dat moment kan er iemand oppassen op het huis, waardoor dit een lastig te betreden terrein is voor eventuele inbrekers. Zij houden er over het algemeen niet van wanneer er anderen meekijken of wanneer er sprake is van een alarmsysteem. Het oppassen op uw huis is een vorm van sociale controle die inbrekers afschrikt. In combinatie met een alarmsysteem of een (waak)hond is er bovendien op een heel eenvoudige manier gebruik van te maken.

Oppassen door de buren

Het oppassen op uw huis door de buren is iets wat de meeste mensen graag doen. Zodra u op vakantie gaat passen de buren op uw woning en u houdt een oogje in het zeil wanneer uw buren op vakantie gaan. Zo kunnen jullie elkaar uitstekend helpen, aangezien inbrekers minder kans hebben om een woning ongezien binnen te treden. Het oppassen op het huis bestaat daarbij vaak uit het te eten geven van de huisdieren en het uitlaten hiervan, of het verzorgen van de planten die er binnen staan. Het voordeel van het oppassen op het huis is dat inbrekers zien dat er beweging is in het huis, waardoor het een minder interessant doelwit wordt.

Alarmsysteem en oppassen

Het oppassen op het huis gaat uitstekend samen met een alarmsysteem, aangezien dit ervoor zorgt dat bijvoorbeeld de buren eenvoudig gewaarschuwd worden. Er gaat natuurlijk een preventieve werking vanuit, maar het alarmsysteem zorgt er daarnaast voor dat de buren het horen (geluidssignaal) of zien (lichtsignaal) wanneer iemand probeert in te breken. Hierdoor kunnen de hulpdiensten snel worden aangeroepen, of kan men zelf actie ondernemen door te laten zien dat de inbreker gezien of gehoord is. Het oppassen op uw huis is hierdoor relatief eenvoudig, waardoor u de buren er zo min mogelijk mee zal belasten.

Oppassen en (waak)hond

Het oppassen op het huis wordt ook een stuk gemakkelijker wanneer u een (waak)hond heeft. Dat komt door het feit dat uw hond als het ware als een heel goed alarmsysteem werkt. Op het moment dat er iemand aan de deur staat gaat uw hond blaffen. Dit is vergelijkbaar met een geluidssignaal van een alarmsysteem en zorgt er wat dat betreft voor dat uw buren merken dat er iets aan de hand is. Zo kunnen uw buren oppassen op uw huis door uw hond te eten te geven en zorgt de hond voor een alarmering wanneer er wat aan de hand is.

Professionele oppasser

Tenslotte is het mogelijk om het oppassen op uw huis uit handen te geven aan een professionele partij. Het gaat daarbij over het algemeen om het uitlaten van uw huisdieren, iets wat u zelf niet kunt doen wanneer u op vakantie bent. De professionele partij (zie bijvoorbeeld www.huisoppasser.nl) zorgt ervoor dat uw huisdier wordt uitgelaten en voldoende te eten krijgt. Daarnaast zorgt het voor een preventieve werking tegen inbrekers. Men ziet dat er zo nu en dan iemand langskomt, waardoor de kansen om in te breken afnemen en u doet aan een effectieve vorm van huisbewaking.
Professionele beveiliging
Wilt u voor uw huisbewaking graag gebruik maken van professionele beveiliging? Dan bestaan daar diverse mogelijkheden voor. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om u aan te melden bij een professioneel bedrijf dat uw woning in de gaten houdt, maar kunt u ook gebruik maken van een alarmsysteem dat een melding zal geven naar een meldkamer. Verder kunt u mensen op uw woning of uw huisdier laten passen, maar is het altijd van belang om de kosten en baten goed tegen elkaar af te wegen wanneer u denkt aan professionele beveiliging.

Surveillance in uw buurt

Uw huisbewaking is in uitstekende handen wanneer u kiest voor een vorm van professionele beveiliging waarbij er sprake is van surveillance. Men zal regelmatig een ronde door uw straat rijden en op die manier in de gaten houden of er sprake is van een verdachte situatie. Zodra er wat aan de hand is zal men meteen actie ondernemen en bent u er zeker van dat de kans op een inbraak zo klein mogelijk is. Bovendien houdt men nauw contact met de hulpdiensten en weet u zo zeker dat men in actie komt wanneer er sprake is van een inbraak of andere problemen.

Alarmsysteem met melding

Daarnaast kunt u kiezen voor professionele beveiliging door gebruik te maken van een alarmsysteem waarbij er sprake is van een melding aan een bepaalde meldkamer. Net als de politie werken ook diverse beveiligingsbedrijven met een meldkamer, waar er een melding verschijnt op het moment dat uw alarm afgaat. Zo weet men dat er iets aan de hand is en zal er contact worden opgenomen met uw woning. Wanneer er geen antwoord volgt of de code van het systeem niet kan worden genoemd zal men de politie inlichten en kan er snel actie worden ondernomen, waardoor uw huisbewaking in goede handen is.

Oppasser voor uw huis

U kunt er daarnaast voor kiezen om uw huisbewaking uit handen te geven aan een oppasser, bijvoorbeeld voor uw huisdieren. Op het moment dat u zelf op vakantie gaat zorgt u daarmee voor een vorm van professionele bewaking, als is die oorspronkelijk niet zo bedoeld. Er gaat echter een preventieve werking vanuit op het moment dat er iemand bij u thuis komt om uw huisdier te verzorgen. Het grote voordeel daarvan is dat een inbreker de kans om betrapt te worden hoger in zal schatten, waardoor er sprake is van huisbewaking op basis van professionele beveiliging.

Kosten en baten

Het is echter altijd van belang om de kosten en baten van professionele beveiliging goed tegen elkaar af te wegen. Het lijkt verstandig om gebruik te maken van de best mogelijke bewaking, maar het is aan de andere kant lang niet altijd nodig om daar een professioneel bedrijf voor in te schakelen. Zeker wanneer u andere vormen van huisbewaking gebruikt kunt u rustig op vakantie en bent u er zeker van dat er niet snel wat zal gebeuren. Sluit uw woning goed af, doe aan directe en indirecte huisbewaking en laat bijvoorbeeld de buren een oogje in het zeil houden wanneer u professionele beveiliging eigenlijk te duur vindt.
Sociale media en huisbewaking
Indien u wilt zorgen voor een goede huisbewaking is het verstandig om alle ramen en deuren goed af te sluiten, maar er daarnaast ook voor te zorgen dat u eventuele inbrekers niet op ideeën brengt. Veel mensen doet dit zonder dat ze het door hebben, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de sociale media als Facebook en Twitter. Inbrekers maken dankzij gebruik van deze kanalen, aangezien het ze een hoop informatie oplevert over de momenten waarop mensen niet thuis zullen zijn.

Beperk Facebook tot vrienden

Het is allereerst verstandig om uw Facebook te beperken tot uw (online) vrienden, aangezien u de kans op een inbraak daarmee een stuk kleiner maakt. Het is een indirecte vorm van huisbewaking, aangezien u er als het ware voor zorgt dat eventuele inbrekers niet de mogelijkheid hebben om mee te lezen over de plannen die u maakt. Door in de standaardinstellingen op Facebook of Twitter aan te geven dat uw berichten alleen bedoeld zijn voor vrienden (of followers op Twitter) zorgt u ervoor dat uw berichten niet zomaar heel Nederland door kunnen zwerven. Dit is een effectieve vorm van huisbewaking, omdat u als het ware de bron van veel problemen wegneemt.

Geen vakantiedata plaatsen

Daarnaast is het verstandig om in ieder geval nooit te spreken over vakantiedata, wanneer u gebruik maakt van de verschillende sociale media. Geef dus aan dat u de komende zomer naar Spanje op vakantie gaat, maar zeg niet dat u van 4 juli tot 28 juli weg zal zijn. Uw vrienden weten waarschijnlijk allang wanneer u vertrekt of kunnen daar op een persoonlijke manier naar vragen. Door dit niet via de sociale media te doen hebben inbrekers in ieder geval niet de mogelijkheid die informatie op te vangen en kunt u de indirecte vorm van huisbewaking meer kracht bijzetten.

Sociale controle

Op sociaal gebied is het daarnaast verstandig om gebruik te maken van controle, bijvoorbeeld door de mensen die bij u in de buurt wonen. U kunt dit doen door men af en toe gewoon eens een kijkje te laten nemen in uw woning, wanneer u er niet bent. Zij kunnen dan de planten water geven of de hond een keer uitlaten, afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de afspraken die u maakt. Het sociale aspect van huisbewaking zorgt ervoor dat inbrekers merken dat uw woning niet volledig verlaten is, waardoor het lastiger wordt om de woning binnen te dringen zonder dat iemand het merkt.

Alarmsysteem of camerasysteem

Uiteraard is het daarnaast verstandig om er met behulp van een alarmsysteem of een camerasysteem voor te zorgen dat inbrekers op heterdaad betrapt kunnen worden wanneer ze toch een poging ondernemen. Indien u de indirecte vormen van huisbewaking via bijvoorbeeld de sociale media heeft toegepast is de kans op een poging een stuk kleiner. Wanneer men toch een poging onderneemt zullen anderen dat merken, of kunt u zelf meekijken via het camerasysteem. Zo kunt u vervelende gevolgen zoveel mogelijk voorkomen en er eventueel voor zorgen dat de dader gemakkelijker gepakt kan worden.
Veilig op vakantie
Wilt u veilig op vakantie, zonder dat inbrekers de mogelijkheid hebben om bij u in te breken? Dan kunt u een aantal handige maatregelen nemen, waarmee u ervoor zorgt dat het risico op inbraken flink af zal nemen. Zo is het verstandig om af en toe lichten te laten branden, een auto voor de deur te (laten) zetten en uw post op te laten ruimen. Uiteraard kunt u daarnaast kiezen voor een alarmsysteem op afstand, zodat u veilig op vakantie kunt.

Huisbewaking en lichten

U kunt veilig op vakantie door de huisbewaking zo in te richten dat er in de avonduren in ieder geval wat lichten branden. U kunt ervoor kiezen om bepaalde lampen dag en nacht te laten branden, maar het is nog slimmer om gebruik te maken van speciale klokjes die daar beschikbaar voor zijn. Op die manier gaan de lichten op bepaalde tijden aan en gaan ze op de momenten dat u normaal gesproken slaapt ook weer uit. Dit zorgt ervoor dat het lijkt alsof er gewoon iemand thuis is, waardoor er sprake is van huisbewaking. Inbrekers hebben natuurlijk het liefst dat er iemand thuis is om op te letten.

Auto voor de deur

Ter huisbewaking is het bovendien verstandig om altijd een auto voor de deur te laten staan, of anderen te vragen dit te doen wanneer u zelf met uw enige auto op vakantie gaat. Op die manier lijkt het alsof er iemand thuis is. Zeker wanneer de auto af en toe vertrekt en vervolgens weer voor de deur komt te staan kunt u heel veilig op vakantie. Inbrekers zullen uw woning waarschijnlijk een aantal keren in de gaten houden en op die manier wellicht tot de conclusie komen dat er nog wel degelijk iemand thuis is.

Post op laten ruimen

Daarnaast is het verstandig om uw post op te laten ruimen door iemand die bijvoorbeeld ook de planten water komt geven. Op het moment dat inbrekers uw woning in het vizier hebben zullen ze waarschijnlijk een paar keer door de brievenbus (of ruitjes in uw voordeur) kijken, om te zien of de stapel met post verder toeneemt. Wanneer dat na een paar dagen het geval is, weten zij bijna zeker dat u op vakantie bent en er mogelijkheden liggen. U kunt veilig op vakantie wanneer u uw buren of anderen bekenden vraagt om iedere paar dagen even de post op te ruimen, of in ieder geval uit het zicht te leggen.

Alarmsysteem op afstand

Tenslotte kunt u uiterst veilig op vakantie door gebruik te maken van een alarmsysteem op afstand. U kunt kiezen voor een systeem waarbij de recorder is aangesloten op een netwerk. Zo kunt u er met behulp van een internetverbinding vanaf uw vakantieadres ook naar kijken en zorgt u ervoor dat u precies weet wat er op welk moment in uw woning gebeurt. U kunt op die manier zeer veilig op vakantie, aangezien de huisbewaking in uw eigen veilige handen is en inbrekers geen mogelijkheid hebben om ongezien binnen te dringen.