Makelaars

Makelaars
Het gebruik van een makelaar bij de aankoop van een woning is niet verplicht, maar in een aantal situaties van grote toegevoegde waarde. Of u gebruik wenst te maken van makelaars kunt u onder andere bepalen door de volgende factoren mee te nemen in uw overwegingen. Houd er in ieder geval rekening mee dat u de makelaars tegenwoordig goed met elkaar kunt vergelijken. Zo kunt u degelijke begeleiding kiezen, waar u bovendien een eerlijk tarief voor zal betalen.

Kennis van de regelgeving en omgeving

Een makelaar is allereerst goed op de hoogte van de specifieke regelgeving, waardoor men de mogelijkheid heeft om u optimaal te informeren. Daarnaast kent hij of zij de lokale markt en weet men precies welke woningen er op dat moment te koop staan, tegen welke bedragen. Dat is allemaal informatie die kan helpen tijdens het onderhandelen door makelaars, waardoor men dat vaak op een uitstekende manier voor u kan doen. Ook komt het professioneel over wanneer u gebruik maakt van een makelaar, waardoor het van invloed kan zijn op de opstelling en het gedrag van de andere partij.

Onderhandelen door de makelaar

Het onderhandelen door een makelaar verschilt op een aantal manieren van de onderhandelingen die u zelf kunt voeren. Zo is men uitstekend op de hoogte van strategieën op dit gebied, waardoor u kunt rekenen op een goede onderhandeling, waardoor de koopsom uiteindelijk in uw voordeel uit kan vallen. Daarnaast kan men het hoofd doorgaans beter koel houden dan uzelf, waardoor er uiteindelijk een koopsom uitkomt die beter aansluit bij uw wensen. Makelaars kunnen wat dat betreft zorgen voor een aantal voordelen, bij het doen van een zeer grote aankoop, waar u tientallen jaren plezier van zal hebben.

Totale begeleiding van makelaars

Het is uiteindelijk vooral de totale begeleiding van makelaars die ervoor zorgt dat u zo min mogelijk omkijken heeft naar het aankoopproces, terwijl u er aan de andere kant zeker van bent dat alles netjes geregeld wordt. Men kan voor u het zakelijke proces uit handen nemen, maar de makelaar kan u daarnaast assisteren bij het organiseren van de overdracht. Men kan u zo vanaf het prille begin tot de daadwerkelijke overdracht van dienst zijn. U profiteert van een totale begeleiding, waarbij de makelaars ervoor zorgen dat u de woning van uw dromen aan kunt kopen, onder uitstekende begeleiding.

Kosten van de makelaar

Uiteraard dient u aan de andere kant rekening te houden met de kosten van de makelaar. Men kan u op een uitgebreide manier van dienst zijn, maar rekent daar ook zo’n 0,5% – 2% aan courtage voor. Dat lijkt een klein percentage, maar bij een koopsom van €200.000 betekent dat al €1.000 – €4.000 aan kosten. Weeg de kosten dus goed af tegen de manieren waarop makelaars u van dienst kunnen zijn, om tot een interessante combinatie te komen. De kosten van de makelaar kunnen behoorlijk oplopen, dus zorg ervoor dat men ook daadwerkelijk van toegevoegde waarde is.

Second opinion van makelaars

Tenslotte kunt u een makelaar gebruiken als second opinion, bijvoorbeeld om de waarderingen en beoordelingen van een van de andere makelaars te laten controleren. In dat geval zullen de kosten waarschijnlijk een stuk lager liggen, maar dient u er wel rekening mee te houden dat u dubbele kosten betaalt. Bepaal of het daadwerkelijk van toegevoegde waarde is, bijvoorbeeld omdat u op die manier een duidelijker beeld krijgt van de waarde van het aan te kopen huis. U kunt bij alle kosten van de makelaar vragen wat men er precies voor zal doen, zodat u tot een goede afweging kunt komen.