Hypotheek berekenen

Als het gaat om het kopen van een huis, is een van de belangrijkste dingen die u moet weten hoeveel u kunt lenen. Deze gids helpt u om uw maximale hypotheek te berekenen en geeft inzicht in alle factoren die van invloed zijn op dit bedrag.

Het kopen van een huis is een grote stap en het is essentieel om te weten hoeveel u kunt lenen voordat u zich in het koopproces begeeft. Dit artikel geeft u een gedetailleerd overzicht van hoe u uw maximale hypotheek kunt berekenen.

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening die u afsluit om een huis of ander onroerend goed te kopen. De geldverstrekker (meestal een bank) leent u het geld om het pand te kopen, en u betaalt dit terug met rente over een afgesproken periode.

Hoe wordt een hypotheek berekend?

Een hypotheek wordt berekend op basis van verschillende factoren:

Inkomen
Uw inkomen is een van de belangrijkste factoren bij het bepalen van hoeveel u kunt lenen. Hoe hoger uw inkomen, hoe meer u kunt lenen.

Leeftijd
Geldverstrekkers houden rekening met uw leeftijd bij het bepalen van uw maximale hypotheek. Vanaf 57 jaar wordt u als senior gezien en wordt er rekening gehouden met een seniorenhypotheek.

Dienstverband
Het type dienstverband dat u heeft, speelt ook een rol. Bent u in loondienst zonder vast contract? Dan heeft de geldverstrekker een werkgeversverklaring nodig waarin uw werkgever aangeeft dat hij het voornemen heeft u in vaste dienst te nemen. Bent u zelfstandige? Dan gelden er andere regels.

Financiële verplichtingen
Uw financiële verplichtingen hebben ook invloed op hoeveel u kunt lenen. Denk hierbij aan leningen, alimentatie en andere schulden.

Factoren die uw maximale hypotheek beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op hoeveel u kunt lenen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

Waarde van het huis
De waarde van het huis dat u wilt kopen speelt een rol bij het bepalen van uw maximale hypotheek. Sommige geldverstrekkers kunnen u een hogere hypotheek aanbieden als u het geld gebruikt voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen of een zuinige HR-ketel.

Loan to value
Loan to Value is de verhouding tussen de marktwaarde van uw huis en de hoogte van de hypotheek. Dit percentage bepaalt hoeveel procent u van de marktwaarde van de woning mag lenen.

Koop je alleen of samen
Als u samen koopt, wordt de hypotheek berekend op basis van beide inkomens. Hoe meer inkomen, hoe hoger de hypotheek die u kunt krijgen.

Toetsrente
De toetsrente is de rente waarmee de geldverstrekker rekent als ze uw maximale hypotheek berekenen.

Hypotheek oversluiten

Als u al een hypotheek heeft, kunt u ervoor kiezen om uw hypotheek over te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld voordelig zijn als de rente bij de nieuwe hypotheek lager is, of als de nieuwe hypotheek betere voorwaarden heeft.

Actuele hypotheekrente

De huidige hypotheekrente speelt ook een rol bij het bepalen van uw maximale hypotheek. Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgt u van de bank een lagere rente, omdat ze meer zekerheid hebben.

Hoe bereken je je maximale hypotheek?

Om uw maximale hypotheek te berekenen, kunt u gebruik maken van online tools of contact opnemen met een financieel adviseur. Zij kunnen u helpen om een nauwkeurige berekening te maken op basis van uw persoonlijke financiële situatie.

Veelgestelde vragen

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over het berekenen van uw maximale hypotheek:

Hoe werkt de maximale hypotheekberekening?
Een hypotheekberekening helpt u om te bepalen hoeveel u maximaal kunt lenen op basis van uw inkomen en eventuele schulden, evenals de huidige rentestanden.

Kan ik ook de maandlasten van mijn maximale hypotheek berekenen?
Ja, er zijn speciale tools beschikbaar die u kunnen helpen om de maandelijkse lasten van uw hypotheek te berekenen.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een hypotheek?
Bij het afsluiten van een hypotheek komen er een aantal kosten kijken die u niet kunt meefinancieren in uw hypotheek. Hierdoor heeft u eigen geld nodig als u een huis wilt kopen.

Ik ben ZZP’er, kan ik een hypotheek krijgen?
Hoe kan ik mijn Maximale Hypotheek Berekenen terwijl ik zelfstandig ben? Er zijn speciale tools beschikbaar voor zelfstandig ondernemers die u kunnen helpen om uw maximale hypotheek te berekenen op basis van uw jaarcijfers.

Het berekenen van uw maximale hypotheek is een belangrijke stap in het koopproces van een huis. Door inzicht te krijgen in hoeveel u kunt lenen, kunt u beter bepalen welke woningen binnen uw bereik liggen en welke niet. Het is altijd een goed idee om hulp te zoeken bij een financieel adviseur om ervoor te zorgen dat u een nauwkeurige berekening krijgt.

Hypotheek berekenen zorgt ervoor dat men via online rekentools een beeld krijgt of een huis kan worden gekocht op basis van realistische maandlasten. De kosten koper berekenen kan gratis.

Online hypotheek berekenen

Wie een koopwoning op het oog heeft, zal gezien de Nederlandse huizenprijzen rekening houden met het afsluiten van een hypotheek. Een hypothecaire lening sluit men af bij aankoop van onroerend goed. De hypotheekgever is de partij die geld leent om het huis te kopen. De hypotheeknemer is de partij die het geld tegen een rente uitleent met de woning als onderpand. De hoogte van een hypothecaire lening is afhankelijk van een aantal factoren. Voordat men een bod doet of serieuze offerte aanvraagt, is het handig om online de mogelijke hypotheek te berekenen. Met een realistisch beeld van de eigen financiële draagkracht voorkomt men later teleurstellingen. Hypotheek berekenen bij verschillende aanbieders loont altijd! Door vergelijkingen te maken kan dit op jaarbasis al vele honderden euro’s schelen op uw hypotheeklast.

Bij wie berekenen?

Online hypotheek berekeningen zijn tegenwoordig zeer eenvoudig te vinden. Bijna elke zoekactie met het woord hypotheek zal een groot aantal resultaten geven. Alle aanbieders van hypotheken beschikken op hun website wel over een rekentool. Daarbij maakt men gebruik van verschillende berekeningen. Sommige banken bieden een eenvoudige berekening aan de hand van het inkomen en een aantal extra gegevens (vakantiegeld, dertiende maand.) Hiermee kan snel een indicatie van een maximum leensom worden gegeven. Soms krijgt men ook de mogelijkheid om de soort hypotheek (bijvoorbeeld spaar- of lineaire hypotheek) en de duur van de periode waarvoor men de rente vastzet (of juist variabel houdt), mee te nemen in de berekening. Andere aanbieders beschikken over een aantal rekenmethodes waarmee men verschillende aspecten van een hypotheek kan berekenen. Denk hierbij aan de bruto maandlasten aan de hand van een bepaald soort hypotheek in combinatie met de rente. Een andere manier is om de vraagprijs van het gewenste huis als basis te nemen voor de berekening van de maandlasten.