Hypotheek berekenen

Hypotheek berekenen met online rekentools
Hypotheek berekenen zorgt ervoor dat men via online rekentools een beeld krijgt of een huis kan worden gekocht op basis van realistische maandlasten.

Online hypotheek berekenen

Wie een koopwoning op het oog heeft, zal gezien de Nederlandse huizenprijzen rekening houden met het afsluiten van een hypotheek. Een hypothecaire lening sluit men af bij aankoop van onroerend goed. De hypotheekgever is de partij die geld leent om het huis te kopen. De hypotheeknemer is de partij die het geld tegen een rente uitleent met de woning als onderpand. De hoogte van een hypothecaire lening is afhankelijk van een aantal factoren. Voordat men een bod doet of serieuze offerte aanvraagt, is het handig om online de mogelijke hypotheek te berekenen. Met een realistisch beeld van de eigen financiĆ«le draagkracht voorkomt men later teleurstellingen. Hypotheek berekenen bij verschillende aanbieders loont altijd! Door vergelijkingen te maken kan dit op jaarbasis al vele honderden euro’s schelen op uw hypotheeklast.

Bij wie berekenen?

Online hypotheek berekeningen zijn tegenwoordig zeer eenvoudig te vinden. Bijna elke zoekactie met het woord hypotheek zal een groot aantal resultaten geven. Alle aanbieders van hypotheken beschikken op hun website wel over een rekentool. Daarbij maakt men gebruik van verschillende berekeningen. Sommige banken bieden een eenvoudige berekening aan de hand van het inkomen en een aantal extra gegevens (vakantiegeld, dertiende maand.) Hiermee kan snel een indicatie van een maximum leensom worden gegeven. Soms krijgt men ook de mogelijkheid om de soort hypotheek (bijvoorbeeld spaar- of lineaire hypotheek) en de duur van de periode waarvoor men de rente vastzet (of juist variabel houdt), mee te nemen in de berekening. Andere aanbieders beschikken over een aantal rekenmethodes waarmee men verschillende aspecten van een hypotheek kan berekenen. Denk hierbij aan de bruto maandlasten aan de hand van een bepaald soort hypotheek in combinatie met de rente. Een andere manier is om de vraagprijs van het gewenste huis als basis te nemen voor de berekening van de maandlasten.

Veranderende regels

Wie een leuk huis heeft gezien en benieuwd is of hiervoor een hypotheek kan worden afgesloten, moet rekening houden met het feit dat de regels voor hypotheken en aflossingen in 2013 zijn veranderd. Hierdoor is onder andere de voorheen populaire aflossingsvrije hypotheek minder aantrekkelijk geworden. De hypotheekrenteaftrek is sinds 2013 alleen geldig wanneer men maandelijks aflost. Ook wordt sinds 2013 de maximale hoogte van een hypotheek ten opzichte van de waarde van het huis per jaar verlaagd (105% in 2013 naar 100% in 2018).