Waarom de kosten koper berekenen?

Waarom de kosten koper berekenen?
Wilt u de kosten koper berekenen, of bent u vooral benieuwd naar waarom dat van belang is? Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zitten aan de aanschaf van een woning. Het is een grote aankoop die u doet, waar bijvoorbeeld een notaris bij komt kijken. Bovendien is de kans groot dat u een taxatie uit zal moeten laten voeren door een makelaar. Dit zijn allemaal kosten die voor rekening van de koper komen, op het moment dat u besluit een bestaande woning aan te schaffen.

Extra kosten bij aankoop woning

U kunt de kosten koper berekenen om na te gaan welke kosten erbij zullen komen op het moment dat u een woning aan gaat kopen. Over het algemeen liggen de kosten koper zo rond de 6 – 10% van de koopsom van de woning. Koopt u een huis van €250.000? Dan zullen de kosten koper waarschijnlijk zo’n €15.000 – €25.000 bedragen. Dit is een groot bedrag aan extra kosten, dat ervoor zorgt dat u voldoende eigen geld mee zal moeten nemen of u dit extra dient te financieren. U kunt de kosten koper berekenen om in ieder geval een idee van de benodigde middelen te krijgen.

Idee van benodigde middelen

Op basis van het idee van de benodigde middelen kunt u onder andere nagaan wat de maximale koopsom voor een woning is waar u naar kunt kijken. Heeft u bijvoorbeeld de mogelijkheid om €250.000 te financieren en heeft u €20.000 aan eigen middelen beschikbaar? Zorg er dan voor dat de woning samen met de kosten koper in ieder geval niet meer zal kosten dan deze twee bedragen samen. U kunt de kosten koper berekenen om na te gaan wat de woning die u kunt betalen maximaal mag kosten.

Zelf betalen of financieren

U kunt de kosten koper berekenen om na te gaan welk deel van uw eigen middelen u kwijt zal zijn aan deze kosten, maar u kunt de berekening ook gebruiken om uit te zoeken hoeveel u extra dient te financieren. Wat dat betreft kunt u een specifiek doel voor ogen hebben, maar is het in ieder geval verstandig om eens na te gaan wat u aan kosten dient te betalen. U krijgt op die manier een idee van de mogelijkheden, dat u vervolgens met de bank kunt overleggen. Zoek uit wat de kosten zullen zijn en bepaal op die manier of u inclusief de kosten koper de mogelijkheid heeft om de woning aan te schaffen.