Hertaxatie WOZ waarde

Hertaxatie WOZ waarde. Bent u het niet eens met de WOZ waarde die de gemeente uw woning toeschrijft? U kunt dan vragen om een hertaxatie van de WOZ waarde. U dient hiervoor bezwaar te maken tegen de huidige WOZ-waarde, door de gemeente op tijd een bezwaarschrift toe te sturen.

Bezwaarschrift naar de gemeente

U kunt een bezwaarschrift naar de gemeente sturen waarin u refereert aan de brief die u heeft ontvangen, met daarin de WOZ-waarde van uw woning. U vraagt daarin om een hertaxatie van de WOZ waarde, omdat u van mening dat de waarde niet klopt met de actuele situatie. De gemeente is verplicht om hierop in te gaan en opnieuw voor een taxatie van de woning te zorgen. Het is mogelijk om dit aan de hand van andere woningen in de buurt te doen, maar in sommige gevallen krijgt u bezoek van een externe taxateur.

Hertaxatie van de waarde

Hij of zij zorgt voor een hertaxatie van de WOZ waarde, om na te gaan of u inderdaad gelijk heeft en de waarde van uw woning anders is dan waar de gemeente u voor aanslaat. De kosten voor de hertaxatie van de WOZ waarde liggen bij de gemeente, op basis van het Bestuursrecht. Dit betekent dat u hier geen rekening voor kunt krijgen en de hertaxatie van de WOZ waarde voor u gratis is. Uiteraard levert dit u pas voordeel op zodra de getaxeerde inderdaad lager blijkt te zijn dan waar de gemeente vanuit ging.

Aanpassing met terugwerkende kracht
Is dit het geval en levert de hertaxatie van de WOZ waarde u een gunstig resultaat op? Dan zal de gemeente de WOZ-beschikking aanpassen en dit met terugwerkende kracht voor u verrekenen. Dit betekent dat uw belastingen en heffingen ook over de afgelopen tijd voordeliger uit kunnen vallen. Het is wat dat betreft de moeite waard om een hertaxatie van de WOZ waarde aan te vragen, op het moment dat u het idee heeft dat de gemeente van een te hoge waarde uitgaat. Met name de laatste jaren zijn woningen veel in waarde gedaald, waardoor een hertaxatie van de WOZ waarde kans van slagen lijkt te hebben.