Financierings

Financiering
De financiering van uw woning bestaat uit een aantal aspecten. U dient uiteraard te zorgen voor de betaling van de koopsom, maar daarnaast dient u ook rekening te houden met de kosten koper waarvan wellicht sprake zal zijn. Een nieuwbouwwoning kunt u doorgaans vrij op naam kopen, maar daarnaast kiezen ook enkele verkopers ervoor om de kosten op zich te nemen en hun woning zo sneller te verkopen. Zorg er in ieder geval voor dat u een goed overzicht krijgt van de financiering, zodat u weet hoeveel u nodig heeft en waar het geld aan dient te worden uitgegeven.

Financieringskosten

U krijgt bij het kopen van een woning in ieder geval te maken met financieringskosten, aangezien de kans zeer groot is dat u een hypotheek af dient te sluiten. Daar komt vaak een taxatie bij kijken, aangezien de meeste hypotheekverstrekkers die verplicht stellen. Zo dient u binnen de financieringskosten rekening te houden met zowel de kosten van het taxatierapport als de hypotheekakte. Dit brengt behoorlijke kosten met zich mee, die onderdeel uitmaken van de kosten koper, die u dient te betalen wanneer u een woning aan wilt gaan schaffen.

Kosten koper bij bestaande woning

Indien het gaat om een bestaande woning dient u rekening te houden met de kosten koper, waar de financieringskosten een belangrijk onderdeel van uit maken. Daarnaast kunt u tegen een vergoeding (courtage) gebruik maken van een makelaar en heeft u de mogelijkheid om een bouwkundig rapport op te laten stellen, of een energielabel aan te vragen. Al deze onderdelen maken onderdeel uit van de kosten koper, waardoor u de kosten op dient te tellen bij de koopsom. Zorg ervoor dat u de kosten kopen kunt financieren, of dat u dat aan de andere kant met eigen geld kunt betalen.

Vrij op naam financieren

Het is in het geval van een nieuwbouwwoning niet nodig om rekening te houden met de kosten koper, aangezien u de woning dan vrij op naam kunt kopen. Dat houdt in dat het niet nodig is om overdrachtsbelasting te betalen, maar dat ook de overige aankoopkosten al bij de prijs inbegrepen zitten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de transportakte en de Btw, twee onderdelen die een belangrijk onderdeel uitmaken van de aanvullende kosten. In bepaalde gevallen worden ook bestaande woningen vrij op naam aangeboden, waardoor de verkopende partij de kosten koper zal dragen en u daar geen omkijken naar heeft met betrekking tot de financiering.

Hypotheek of overbruggingskrediet

Binnen de financiering hoort over het algemeen in ieder geval een hypotheek en daarnaast eventueel een overbruggingskrediet. Dit laatste is er voor situaties waarin u te maken heeft met dubbele woonlasten. Met name wanneer u een nieuwe woning aan gaat kopen en uw oude woning nog niet verkocht is kunt u hier mee te maken krijgen. In dat geval is het van belang om de financieringskosten goed mee te nemen in de overwegingen. Zo zorgt u ervoor dat de kosten koper niet als een verrassing zullen komen en u de mogelijkheid heeft om de financiƫle lasten te dragen.

Toekomst van financiering

De toekomst van de financiering in de vorm van overdrachtsbelasting en kosten koper is niet helemaal zeker. Op dit moment dient u bijvoorbeeld 2% overdrachtsbelasting te betalen, terwijl de belasting eerder nog 6% bedroeg. Men heeft dit vanuit de overheid teruggebracht, om ervoor te zorgen dat u minder kosten hoeft te maken om een woning aan te kunnen schaffen. Het wordt daardoor gemakkelijker om een woning aan te kopen. Houd rekening met de diverse financieringskosten en zorg er op die manier voor dat u de kosten koper kunt voldoen, het liefst zonder daarvoor een hogere hypotheek aan te moeten gaan, iets wat het kabinet tegen wenst te gaan.