Startershypotheek: hulp voor jonge kopers
Startershypotheek is een constructie ter bevordering van de aanschaf van koopwoningen door jonge mensen die nog niet genoeg financiële armslag hebben.
Eerste eigen woning
Ondanks recente schommelingen staat de Nederlandse woningmarkt nog steeds bekend om zijn hoge huizenprijzen. Een hypotheek afsluiten is als resultaat van de financiële crisis ook nog eens moeilijker geworden. Een groep die hierdoor het hardst wordt geraakt zijn de starters op de woningmarkt. Dit zijn over het algemeen jonge mensen die aan het begin van hun carrière staan en nog niet over voldoende kapitaal beschikken voor de aanschaf van een woning. Om deze groep woningzoekenden tegemoet te komen is de startershypotheek ontwikkeld. Deze vervangt onder andere de koopsubsidie die een tijd werd ingezet om woningzoekenden te helpen. Wat maakt deze hypotheekvorm anders?
Toekomstperspectief
Eigenlijk verschilt de startershypotheek niet wezenlijk van een gewone hypotheek. Met een startershypotheek lenen banken geld aan de jonge koper terwijl deze nog niet aan de inkomenseisen voldoet. De bank gaat uit van het scenario dat de koper in de loop van de carrière zoveel gaat verdienen dat de hypotheek op een gegeven moment wel past. In die zin is de startershypotheek een investering in de toekomst terwijl men wel alvast in een eigen huis kan wonen. Vanzelfsprekend doen banken dit niet op goed geluk. Wie in aanmerking wil komen voor een startershypotheek moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet men jonger dan 35 jaar zijn. Een goed toekomstperspectief wordt meestal afgemeten aan een afgeronde HBO of universitaire studie. Als alternatief kan een vaste baan gelden die op korte termijn uitzicht geeft op loonsverhoging. De voorwaarden kunnen per bank verschillen en sommige banken verwachten bijvoorbeeld dat de betaalrekening en verzekeringen ook bij hun worden ondergebracht.
Starterslening
Een startershypotheek kan natuurlijk voor extra druk zorgen tijdens de jonge loopbaan. Men moet de groeibelofte kunnen waarmaken in een economie die weinig zekerheid biedt. Soms vragen banken of ouders ook tekenen als medeschuldenaar. Hierdoor wordt het project afhankelijk van meerdere personen wat niet iedereen als prettig ervaart. Als alternatief voor de startershypotheek geldt de starterslening. Wie een hypotheek niet helemaal rond krijgt, kan bij een groot aantal gemeenten een starterslening aanvragen die het ontbrekende bedrag passend maakt. De starterslening kent een rentevaste periode van 15 jaar waar bij de eerste drie jaar geen rente en aflossing wordt betaald. De hoogte van de lening hangt af van het inkomen, eigen vermogen en specifieke voorwaarden van de gemeente. Een aantal gemeenten is de laatste tijd echter gestopt met het aanbieden van de populaire starterslening omdat er niet genoeg budget voor is.